Cascara - co to jest?
Jeśli znalazłeś się na blogu KOKO Kombucha, to z pewnością jesteś entuzjastą oryginalnych smaków. Dlatego mamy dla Ciebie naszą najnowszą propozycję, która Cię zachwyci! Przypadnie do gustu szczególnie kawoszom, więc jeśli lubisz kawę, to koniecznie musisz tego spróbować. A jeśli nie lubisz… to jest to coś znacznie ciekawszego, co ma szansę podbić Twoje serce. Poznaj napój o nazwie cascara, który jest alternatywą dla tradycyjnej kawy i w zasadzie to bliżej mu do herbaty, na bazie której przygotowujemy pyszną kombuchę cascara.
Co to jest cascara?
To skórka pozyskiwana z ziaren kawowca; surowiec, który my wykorzystujemy jest najwyższej jakości. Samo słowo cascara pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza właśnie „skórkę”. Cały sekret tkwi w tym, że ziarna otoczone są taką skórką, którą podczas ich obróbki się zdziera, a ziarna pozostawia do wyschnięcia (najlepiej na słońcu), aby później otrzymać z nich kawę. Skórkę z ziaren można zaparzyć tak jak herbatę i dzięki temu otrzymać napar o przyjemnie owocowym smaku, lekkiej kwaskowości wpadającej w słodycz i niskiej zawartości kofeiny.
Dzięki delikatnemu smakowi, przypominającemu nieco suszone śliwki, jabłka i miód, cascara świetnie sprawdzi się latem jako orzeźwiający napój. Oczywiście, jeśli tylko Ci zasmakuje, możesz cieszyć się nim przez cały rok - również zimą!
„Kawowa” kombucha, czyli na bazie cascary
Tego jeszcze nie widziałeś, a właściwie nie smakowałeś – to wariant kombuchy, którego jeszcze nie było na naszym rynku. Na bazie naparu ze skórki od kawy (który przygotowujemy sami, od początku!) tworzymy jedyną w swoim rodzaju kombuchę. Jest naturalna, przygotowana na bazie doskonałej receptury z prawdziwym grzybkiem herbacianym (SCOBY) i włożyliśmy w nią całe serce. Nie ma tutaj żadnych dodatkowych aromatów i innych soków - cały smak wyciągamy z cascary i wzbogacamy nim naszą kombuchę. Jeszcze więcej orzeźwienia, jeszcze więcej oryginalnego smaku, jeszcze więcej wspaniałych właściwości w jednej butelce!
Przyznaj, że jesteś zaintrygowany tym połączeniem. Nie czekaj więc i spróbuj, a już od pierwszego łyku ugasisz pragnienie i zakochasz się w owocowych nutach - KOKO Kombucha czeka!