Switch to EN

Jak prawidłowo pic kombuche?


Nieoczywisty smak, wyjątkowe właściwości, egzotyczne pochodzenie – kombucha to jedyny w swoim rodzaju napój, którego warto spróbować. Jego przygotowanie jest dość niezwykłe, bo wykorzystuje się do tego specjalny grzybek herbaciany, ale to właśnie dzięki niemu można uzyskać jedyny w swoim rodzaju smak, piękny kolor i prozdrowotne cechy.

Być może zastanawiasz się, jak w takim razie pić ten napój, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej? Sprawdź nasz artykuł - znajdziesz w nim kilka przydatnych informacji i wskazówek.



Kombucha – co to jest i jak powstaje?



Jest to napój, który powstaje dzięki procesowi fermentacji herbaty. Nie mówimy tu jednak o zwyczajnej herbacie zaparzanej “z torebek” czy nawet o herbacie liściastej, której liście są zaparzone i po prostu pozostawione same sobie fermentując pod przykryciem... Proces fermentacji zachodzi dzięki specjalnemu dodatkowi, który potocznie nazywany jest grzybkiem herbacianym (znany również jako grzybek japoński lub SCOBY), który zawiera symbiotyczne bakterie i drożdże. Do naparu z herbaty dodaje się cukier, a po wystudzeniu grzybek i słoik z tak przygotowaną "miksturą" odstawia się do uzyskania odpowiedniego smaku.



Jak pic kombuche?



Po pierwsze, może pić ją każdy. Jedynie w przypadku dzieci poniżej 2 roku życia oraz kobiet w ciąży, a także osób z chorobami przewlekłymi (np. wątroby) zalecamy skonsultować z lekarzem - dbajmy o siebie!

Najlepszej jakości napoju możesz być pewien w przypadku fermentowanej herbaty, która jest już gotowa, w szklanych butelkach, stworzona przez specjalistów w tym temacie i na sklepowej półce znajduje się w lodówce. Kombucha powinna być niepasteryzowana, dlatego wymaga przechowywania w temperaturze poniżej 8 stopni. Nie możemy gwarantować, że jeśli zrobisz ją samodzielnie “na parapecie” bez doświadczenia, będzie tak samo bezpieczna i zdrowa jak na przykład gotowa KOKO Kombucha, ale oczywiście zachęcamy do spróbowania swoich sił.

Co najważniejsze: fermentowaną herbatę możesz pić codziennie! Szczególnie sprawdzi się w upały, dla dobrego nawodnienia i przyjemnego orzeźwienia. Pamiętaj, żeby spożywać ją na zimno. Dobrze jest pić ją po posiłku, bo wspomaga procesy trawienia. Tak naprawdę możesz pić ją kiedy tylko będziesz mieć taką ochotę - zawsze jest dobry moment na kombuchę! Polecamy również zastąpić nią gazowane napoje do drinków. To znacznie lepsza i zdrowsza alternatywa.

Jeśli jesteś osobą "początkującą" w świecie fermentowanej żywności, zacznij od picia 1 butelki napoju dziennie, żeby przyzwyczaić organizm. Później możesz zwiększyć ilość; ekipa KOKO Kombucha pije ponad litr dziennie i ma się świetnie. Smacznego!


Kup koko kombuche

Sprawdź również nasze pozostałe produkty

KOKO Kombucha Klasyk Żywa Herbata
Kup Teraz

Klasyk, 330 ml

KOKO Kombucha Imbir Żywa Herbata
Kup Teraz

Imbir, 330 ml

KOKO Kombucha Yerba Żywa Herbata
Kup Teraz

Yerba, 330 ml

KOKO Kombucha Cascara Żywa Herbata
Kup Teraz

Cascara, 330 ml